Zuiderzee museum

Na de laatste stop, rijden we naar Noord-Holland. Hier maken we een tussenstop voor koffie met appeltaart. Tijdens de koffie wordt voor u nog een film afgespeeld van André van Duin & Anton Heijboer. Na de koffie heeft u gelegenheid om een bezoek te brengen aan de galerie met schilderijen.
Na de koffiestop rijden we door naar het Zuiderzeemuseum.

Hoe zag het leven eruit aan de vroegere Zuiderzee? Beleef en bekijk het in het Zuiderzeemuseum. Wandel langs de authentieke panden uit het voormalige Zuiderzeegebied in het prachtige buitenmuseum. Langs de visrokerij, waar in het seizoen de vis hangt te roken en langs de winkels en woonhuizen. Vrijwilligers maken graag een praatje en vertellen je meer over hun leven in het Zuiderzeegebied. Maak ook kennis met vissersvrouw Grietje en haar drukke huishouden in het pand Leven op een kluitje in Zoutkamp.

Buitenmuseum
In het buitenmuseum staan ruim honderd panden uit het voormalige Zuiderzeegebied. Een aantal van deze panden is van binnen en van buiten nog in originele staat. Woon een demonstratie bij van oude ambachten en maak spelenderwijs kennis met de handvaardigheden van toen en nu. De kunstwerken die tentoongesteld zijn bieden een nieuwe kijk op oude technieken, zoals het Delfts blauwe interieur van Hugo Kaagman.

Binnenmuseum:
In het binnenmuseum ligt het hart van het Zuiderzeemuseum. Bewonder in de Schepenhal de historische boten. Ontdek hoe gevaarlijk het leven was aan de kust van de grillige Zuiderzee in de vaste expositie Zee vol verhalen en wat er allemaal veranderde na de bouw van de Afsluitdijk. Voor kinderen is er een speciale verhalenroute, waarbij ze honderd jaar terug in de tijd gaan met Berend. Onderweg mogen ze van alles zelf uitproberen. De jongste kinderen gaan op avontuur met Marretje de meeuw. In de huidige wisselexpositie Kleren maken de vrouw ontdek je wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding en ga je ook zelf aan de slag.